School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

Bhí bean in iarthar Ciarraidhe fadó agus ní raibh de chlann aici ach beirt cailín.

Bhí bean an iarthar Ciarraidhe fadó agus ní raibh de chlann aici ach beirt cailín. Nuair a bhí na cailíní ana óg cailleadh a máthar agus ansan chuadar cun cómhnuighthe go tig a máthar críonna.
    Bhí an seana bhean so ana bhocht agus ní raibh de shlíghe bheatha aici ach an geata a bhí treasna an bhóthair ar an dtaobh amuigh do'n dtig a osgailt ar maidin agus a dhúnadh tráthnóna. Ní raibh ach leat choróinn sa t-reachthmain[?] aici ar an obair seo an shlíghe is go raibh sí ana bhocht ar fad.
    Gach lá théigeadh a lán daoine tríd an ngeata agus nuair a théigeadh mac an tigearna talmhan a bhí san áit ag riadhach gach lá gheibheadh isíd[?] an geata leis agus do tugadh sé cúpla scilling do'n t-seana mhnaoi go minic.
    Nuair a chómnuig na cailíní i dtig na seana mhná bhíodh an obair céudna le dhéanamh acu in áit an máthair críonna. Toisc í bheith crionna caithte.
    Bhí duine de'r na cailíní ana dhathamhail ar fad agus bhí meón deas leis
    Tomás Mac an t- Saoir