School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

Bhí garsún na cómhnuidhe inaonfeacht le na mhuinntir ar an nDroichead Nua fadó.

Bhí garsún na cómhnuidhe inaonfeacht le na mhuinntir ar an nDroichead nua fadó. Gach oidhche is isteach go dtí na tig sin a thaghadh na cómharsain chun an oidhche a chaitheamh.
    Aon oidhche amháin tímcheall a seacht a chlog ní raibh aon tobac ag fear an tíghe agus chuir sé a mhac go dtí siopa a bhí chúpla míle uatha ag suall air. Ar an mbóthar do do bhuail beirt fhear leis agus d'iarradar air dul inaonfeacht leó go dtí America ach dúbhairt sé ná ragadh mar gur cuireadh ag isuall ar tobac é.
    Dúbharadar ná beidír abhfad agus sa deire do chuaidh. Do chuireadar isteach go dtí a dhriobtháir é a bhí in Ameríca agus bhí siopa mór aige agus nuair a thánadar ag triall air ní leigfeadh sé leó é ach dúbradar go gcaithfeadh sé leigint uaidh ach pé rud a bhí aige le iabhairt do é tabhairt tapuid do.
    Ansan thug sé rolla mór tobac do agus sgríobh sé leitir do le tabhairt don athair agus do cheangail sé bille púint don a chasóig.
    Thánadar abhaile agus ansan chuaidh an
    Na Buachaillí Scoile