School: Dubh Éige/Dooega (roll number 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 01_003

The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 01_003

1. Bí béirt fear ann uair amháin. Murcadh Mór agus Murcadh Beag an tainm a bhí ortha. Bhí go leor caoire ag Murcadh Mór agus ní raibh ceann ar bhith ag Murcadh Beagh. Lá amháin goidh Murcadh Beagh na caoire. Dubhairt béan Murcadh Mór go raibh Murcadh Beagh ag goidh na caorach. Dubhairt an fear léithe go raibh caileadh ins an cofra i. Cuir sé isteach ins an cofra í agus cuir sé amach i dteach Murcadh Beagh í. Nuair a bhí sí seactmain ins an cofra doscal Murcadh Beagh í. Bí an bhean ag ithe chnámh mhór agus cuir sé an cnámh sios in a muineál agus tachta sí.
    Áine Nic Ghiuintaighe