School: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    ag piocha prátaí. Ní fada a bhíodar amuigh nuair a connacadar an calín breoidhtheach ag teacht síar an bóthar, agus dúbhairt an máthair leis an athar go geobhaidh an calín cuid d'on slat nuair a raiceadh sí féin isteach abaile. Dúbhairt an áthar ná an calín breoidhteach a bhí ann ach calín eile ó'n áit a bhí ann.
    D'fag an máthar an pairch, agus cuaidh sí go dtí tig. Nuair a cuaidh sí isteach bhí an calín ag teach síos an staidhre. Máire a b'anam d'on calín a bhí breoidhteach. D'iarigh an máthar do Máire cad na thaobh gur eirigh sí, agus ní labhairt an calín léi, acht cuaidh sí an dorus amach. Cuaidh an máthair suas an staidhre, agus connach sé an leanbh, agus Maire san leabaidh. D'iarigh an máthar díobh ar tháinig aoinne isteach? Dúbhairt an leanbh gur tháinig calín isteach, agus go raibh sí an cosamhail le Máire. Nuair a connach Maire é go culdaigh sí a ceann le h eudhaig, agus níor labhair an calín le haoine.
    Cuaidh an mátar amach san pairc arís, innis sí an sgeal d'on a fear. Cuaidh an beirt acu isteach, agus a bhí sí ag cainnt do fuair an calín. Nuair a bhí sí ag cainnt do fuair an calín bas, agus ní raibh aon sagairt aici. Deirtear gur'b é an diabhal a tháinig isteach go dtí an tige.
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Peig Ní hUrdail