School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (no title) (continued)

Tá lios i nDoire an Tóchair.

(continued from previous page)
    go raibh sí ag teacht gach aon lá. Dubhairt an mhaighistreás fé áit na mbíodh sí ná bíodh sí ar sgoil. Nuair a chuaidh an mháthair abhaile d'fhiafruig sí de'n cailín beag cá mbíodh sí gach lá. D'innis an cailín beag an sgeul go léir di.
    Dubhairt an mháthair léi dul isteach airís an lá ;na dhiaidh sin agus a rádh leis an mnaoí go raibh bó bhreóite acu sa bhaile agus an mbeadh aon leigheas aici. Dubhairt an bhean léi an bhó a thabhairt agus í do nighe in-uisge na dtrí dteorann, roimh gréin ar maidin.
    Do dhein an mháthair an leanbh a nighe in-uisge na bó, an lá na dhiaidh san nuair a bhí an cailín beag ag teacht ar sgoil do tháinig an bhean amach airís agus dubhairt sé "Dá sean criona mise tá do mháthair ró ghlich dom, ach beir-se agam fós agus rara maith aici. Sgiobfaidh me nuair a bheid an ceád leanbh agat. Do phós an cailín nuair a bhí sé in aos pósta ach ní [?] aon chlann aici agus do mhair sí chun go [?] sé aosta
    Máighréad Bean Liam Mhic Sheáin
    Cathair Daithí, Co. Cork