School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    Sé sin dán a chúin Seán deBrún ón bparóiste seo timceall 40 bliadhain ó shoin Bhí sé tuairi 20 bliadhain an uair sin. File abeadh é ach is i mbeurla a scriobh sé. Bhí sé san arm Gallda ach d'fhág sé é agus bhí pinsion beag aige. Fear aerach abeadh é agus thagadh fir óga na sráide mór thimceall ar gach tráthnóna. Clon rud iongantach a thiuteadh amach do dheineadh sé dán na thaobh.
    Aimsear na n-Óglach bhí sé á ndriolláil agus ba mhaith cuighe é. Ba breágh leat bheith ag feuchaint cur mar fear lúthmar láidir dathamhaid a beadh é. Nuair a thosuig an cogadh mór do cuireadh fios air dul san arm airís agus ní raghadh sé. Dó dhein se a díceall gan im teacth ach fé dheire. Tháinig na saighdiúirí agus thógadar amach as an leabaiodh é agus rigadar leo é.
    Do Goineadh é ach béigin do dul thar n-ais airís. Chait sé ceithre bliadna san bhFrainc agus chonnaic sé murcadh ann. Bhí sé chómh buidheadh san de Dhia gur cuaidh sé isteac i mainistir sa bFrainc agus tá sé ann fós.
    Languages
    Seán de Brún