Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

bpósfar an bheirt.
    Bíonn féile mór againn oidhche Lae Máirtín. Bíonn oidhche laeé Máirtín ar an 11adh lá de Shamhan. Marbhuigheann gach éinne rud éigin an oidhche sin. Marbhuigheann cuid aca bó nó caora nó gé nó turcaí, agus na daoine ná bhíonn siad aca ceanuigheann siad iad.

Bíonn coinneal ar lasadh ins gach fuinneóig oidche Nodlag. Bíonn oidhche Nodlag ar an 24adh lá de Nodlaig. Bíonn lá an dreóilín ar an 26adh lá de mí na Nodlag. Téigheann na fir óga agus na buachaillí ins an dreóilín. Bíonn seana éadaighe ortha agus aghaid feidil agus láir bhán aca. Bíonn gléas ceóíl aca agus bíonn druma aca déanta de croiceann gabhair agus fonnsa adhmaid ag coiméad an croicinn. Bíonn bata beag aca agus bíonn siad ag bualadh an druma leis, agus tagann ceóil breagh as.
    Mícheál Ua Concubhair
    Fatha