Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Fadó riamh do chuaidh daoine na h-Eireann tré alán cruadhtain mar feirmeacha beaga abhí aca go léir agus bhí ortha cios árd do dhíol asta. Do bhí an Tighearna Talmhan an gharbh leo. Nuair a thánaig lá an chíosa agus nuair ná raibh sé 'na gcumas an t-airgead do dhíol cuireadh as seilbh a gcuid talmhan iad gan truagh. Do bhí na sealbhathóiri an dhicheallach agus do leasuigheadar na portaigh agus do méaduig siad san a gcuid talmhan.
    Do bhíodh an Tighearna Talmhan na comhnaidhe i Sasana do ghnáth. Nuair a thánaig sé go h-Eirinn i gcóir laetheanta Saoire do thasbáin an timthire do an leasu abhí deanta ag an bhfeirmeoir. Dá barr san d'arduigheadh an maighistir an cíos.
    Do bhí tighearna talmhan na chomhnaidhe i gCathair-Da-Con darbh ainm an Captaoin Vandeleur. Tioranach do ba a séinsear agus do bhí fuath ag na daoine leo. Do bhí timthire aca ag
    Treasa Ní Lachtnáin
    Baile na Caillí, Co. an Chláir