School: Cuilleán

Cuillaun, Co. Mayo
León P. Mac Eachmharaigh

1. (continued from previous page)
    and she heard a voice saying that there was a pot of gold under a bush in "lios na páirce". The knock came three nights in succession. She never made any attempt to get it.
  2. Scéal éigin grinn.
    D'innis m'athair, Liam Ó Cannaigh sgéal an-ghreannmha[r] dom aréir. Dubhairt sé gur ó a athair Mícheál a fuair sé é, a d'éag fiche blian ó soin agus a bhí ochtóghadh blian [?] an uair sin.
    Seo anois é. Fadó bhí bean ann a raibh mac aice a d'fhan san gclíabhán go raibh sé fiche aon bhlian d'aois. Lá amháin dubhairt a mháthair leis go gcaithfeadh sé éirighe agus dul amach ag obair. Rinne sé amhlaidh. Fear mór láidir dob eadh é.
    Thug feilméara obair do. Chuir sé é a' buaileadh árbhair acht ní raibh súiste ar bith sathach láidir le fághail do. Chuaidh sé amach ins an gcoill le h-agaidh colpáin agus buailteáin. Bhí sé a' siubhail go dtáinig sé go dhá chrann árda. Leag sé iad. Cheangail sé iad le chéile le súiste a dhéanamh dhíobh. Nuair a bhí sin déanta aige chuaidh sé arais go dtí an scioból. Leis an gcéad buille d'ár bhuail sé. chuir sé an díon suas ins an spéir.
    Baineadh geit as an bhfear. Chuir sé amach i
    AT0650**: The Strong Youth