School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear agus bean ann am amháin agus bhí mac amháin aca. Bhí siad iongantach bocht agus ní rabh a fhios aca b'fheárr dóbhtha a dhéanamh.

(continued from previous page)
    na diabhail. Ach nuair a phill an gasúr ‘un an bhaile ní thabharfadh an maighistir an t-airgead dó, agus d’imthigh an gasúr go h-Ifreann arís agus le sgéal fada a dheánamah goirid thiomain na diabhail go dtí teach a mhaighistir. Nuair a tháinic siad ar amharc an toighe chonnaic an maighistir iad agus chuaidh sé isteach faoi thubán ar eagla go bhfeiceadh na diabhail é.
    Scairt sé leis an gasúr ag rádh go dtabharfadh sé cuid mhór airgid do dá gcuireadh sé ar siubhail iad. Rinne an gasúr mar h-iarradh air agus fuair sé mála óir agus mála airgid, agus bhí sé fhéin agus a athair agus a mháthair bréagh saidhbhir ó sin amach.
    Anna Breathnach, Áirdmhín, Clochán Liath a scríobh
    Sgéalaidhe: Niall Ac Chumhaill Áirdmhín, a d’innis