School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Bhí bean na comhnuidhe ar an Clochan Dubh uair amháin agus bhí mac amháin aici darbh ainm Seaghan. Lá amháin cuaidh Seaghan agus beirt buachaill darbh ainm Seamús agus Padruig go Baile-Bo-Féidh le dá lód arbhar. Thug an mhathar airgead póca do Sheaghan agus nuair a chuaidh siad isteach i gcionn Baile-Bó-Féidh connaic Seaghan cárda in-áirde 'san áit a raibh bean ag imirt cardaí agus chuaidh sé isteach agus níor bhfada gur bain si an méid airgid abhí aige. Tháinig Seaghan amach arís agus chuaidh se fhadh leis an dá bhuachaill agus d'iarr se ortha lód amháin de'n arbhar a dhíol agus an luach a tabhairt dosan agus rinn an buachaill sin. Cuaidh Seaghan isteach chuig an bhean abhi ag imirt na gcardaí arais agus chaill sé an t-airgead. Annsin chuaidh se fhad leis an buachaill eile agus thug se air an t-arbhar a dhíol agus an t-airgead a thabhairt do agus thug. Chuaidh sé isteach chuig an bhean aris agus chaill sé a chuid airgead. Annsin d'iarr
    AT0564: The Magic Providing Purse and “Out, Boy, out of the Sack!”
    Eibhlín Ní hEarlaigh