School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Fuaireas an t-eolas seo ó paistí S.N. Srátha Mhóir. Siad féin a sgríobh síos é

1) DROICHEAD na nGIORRSACH
    Caóga blian ó shoin bhí beirt ghiorrsach ag teacht ó Gleann-Súiligh. Tháinic cíoth trom fearthainne ortha agus chuaidh siad isteach faoi'n droichead seo ar fásgadh. Tháinic tuille mór anuas leis an abhainn agus báidheadh bean amháin acú. Tugtar Droichead na nGiorrsach ar an droichead sin ó shoin.

2) CNOC a' STUALAIRÁ
    Bhí fear ag coimhead ba agus caorach ann, ba é seo an léas ainm abhí air. Tá an t-ainm seo ar an cnoc ó shoin.

3) ALT an MADADH MHIRE
    Alt i nár marbhadh madadh mire

4) UAIGH na MNÁ MIRE
    Tá an uaigh seo os cionn binn mhóir; bhí bean mhíre ag dul thart i n-ám amháin i bhfad ó shóin ó áit go h-áit agus fuair sí bás ar an cnoc seo. Tá a h-uaigh le feicéal annsin go fóill.

5) CNOC a BHRISTE
    Splancaí a thuit air uair amháin agus bhris sé suas na clocha uilig, agus baist siad Chnoc a Bhriste air ó shóin(?)