School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal

Bhí bean ann uair amháin agus bhí gasúr aice. Chuir sí an gasúr chun ar t-siopa fa-choinne speile.

Sgéal
    Bhí bean ann uair amháin agus bhí gasúr aice. Chuir sí an gasúr chun an t-siopa fa-choinne speile Rinne an gasúr amach go bhfoghlaimeochadh sé é ar an bhealach 'na bhaile. Bhí sé ag baint tom luaithrigh abhí ar thaobh an bhealaigh mhóir. Bhí uan in a luighe i gcúl an tom agus ni fhacaidh sé é agus mharbh sé é. Nuair a chuaidh sé na bhaile d'innis sé do a mháthair gur marbh sé an t-uan. Bhí lód féir ag dul an bhealaigh mhóir agus dubhairt an mháthair leis cad chuige nár sháith tú i lód an fhéir é. An dara lá chuir sí é fa-coinne snaithidí . Bhí lód féir ag dhul an bhealaighe mhóir agus shaith sé na snaithidí 'san lód. Nuair a tháinig sé go dtí an teach ní rabh na snaithidí le fághail. Dubhairt an mháthair leis cad chuige nár chuir sé in háta iad. An tríomhadh lá cuir sí é fa-choinne ime Rinne sé amach nach gcuirfeadh sé é seo i lód an fhéir agus chuir sé in a hata é. Chuir sé ar hata ar a cheann Bhí lá iongantach té ann. Nuair a tháinig sé na bhaile bhí an tim uilig léigte anuas ar a aghaidh. Nuair a tháinig sé na bhaile d'innis sé dó a mháthair nar chaill sé an tim indiú. D'fiafruigh an mháthair do ca rabh sé Dubhairt seisean go rabh se ar a cheann faoi na hata. Bhain sí an hata de ach ní rabh im ar bith ann Shaool seisean gur allus abhí leis nuair a bhí an t-im ag leagadh. Ó'n lá sin
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Seán Mac Aoidh