School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

Chonnaic mise muinntear mór maith agam féin in-am an óir siad ba lugha a rabh son curtha catha.
    Gluais uaisleannacht agus árd fhlaitheas. Annsin thoisigh an troid idir na Fianna agus na Lochlannaigh. Le sin d'éirigh na fir ina chéile agus ba sin fhéin áit an aimhréidh
    Is iomdha buille agus béime, a bhí ann ar ndúil.
    fad claidheanh le cruaidh cnámh.
    11
    Le sin a smaoitigh Goll ar an sgian agus níor bhé feín an giolla Mín Thug sé naoi ngoin na ghamh do Mhac Mhéadhbha Mhór Ghallaigh.
    3.
    Seacht bhfear, seacht bhficead agus gceád gan tráct ar cochracha nó ar éag a thuit le sgian Goll an fhathaigh 'sul ar foghrughadh fodarasgal.
    4.
    Le sin a labhair " Labhrach na Loine" O! na leigigidh na laochra diabhal deanaighidh síothughadh agus lag lamh agus coscaighibh an
    comhradh.
    5.
    Mo bhotasa le sin arsa "Luigh" agus bhóta na h-einne go h-uile Ach gan breith Cónan Maol bhán a fhagail in ar ndáil no in ar no- n- imirsgial
    6.
    Coicigis agus dhá mhí bhána a bhí an laoch borb gan a bheith slán thug sé radharc de'n gaogh leis agus bhí sé arís ar
    C. N. Nic Aodhchain
    Seamús Mac Aodhchain