School: Garán (roll number 11721)

Garraun, Co. Galway
Teachers:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. Bhí bean ann fad ó agus bhí mach aici agus lá amháin nuair a bhí sí ag fághail sean dubhairt sí leis an mac dul amach agus compánach d'faghail dí mar bhí sí an-uaigneach leithe féin gach lá. D'imigh an mach agus nuair shroich sé ceann an bhoithrín bhí sé ag fághail dorcha an t-am céadhna agus chonnaic sé go leor fir beaga ag marcuigheacht ar chaiple ag teacht in a treo agus bhí bean álainn ag suidhe taobh thiar de ceann do na fir ar an gcapall deire agus nuair bhí an chapall deire imthighthe rug sé ar an mnaoi agus d'imthigh sé léi. Acht nuair a tháinig sé abaile ní labharfadh an bhean fochal agus bhí fhios acú gur draoidheacht a chuir na sidheóga uirthi agus dubhairt an mac mach stopfhadh sé go bhfághadh sé amach céard a bhí uirthi agus amach leis arís. Ní raibh sé imthighthe ibhfad nuair thoisigh sé a báisdeach agus sheas sé faoi sgeich chun é a leigint thart nuair chúala sé beirt fhear ag chainnt am taobh eile agus dubhairt ceann acú. B' shin deas maith a d'imir orainn aréir. ''Ó dá mbeadh fhios aige an foluigheacht'' arsan