School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Bhí fear air an gColchán dubh fadó agus sé an tainm a bhí air na Brian. Théighead sé air an gCorán gach aon oidhche ag imirt chártaí agus bhíod sé ana dhéanach nuair a thagad sé abhaile.
    Aon oidhche amháin dá raibh sé ag teacht abhaile agus é ag deanam air bhara an Mháma do chonnaic sé ceathrar fear agus cómhra air a ngualainn aco. Chómh luath agus a chonnaiceadar Brian d'fhágadar an chómra na ndiaidh ar an mbóthar agus tháinig Brian i naice leis an cómhra. Bhain Brian an clúdac dí agus leath a shúile air nuair a chonnaic sé cailín breágh óg istig sa chómhrainn agus í na beathaid.
    Chuir sé an clúdhac air an gcómhra aris agus thug sé leis abhaile í go dtí na mháthair í. Thóg sé amach as an gcómhra an cailín óg agus dfiarfhaid a mháthair do cá bhfuair sé í agus dúbhairt Brian "Fuaireas ó Dhia í mar a fuair Brian bean. Gach éinne a bhuailfhead leis thugad sé an freagra ceadna ortha. Cailín dathamail a bead í acht aon
    Dómhnall Ó Murchadha
    An Baile Loiscthe, Co. Kerry