School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. Fadó riamh bhí Éire lán de bheithiúnaigh ach bhí aon áith amháin i gCíarraidhe agus bhí ana dhroch bheithiúnach ann agus ní leighfheadh sé aoine tharais gan é do robáil má bheadh aon nídh aige. Bhí feirmóir san áit agus bhí morán airgidh sa bhannch aige agus n'féadhfhadh sé dul ag triall ar aige an mbheithiúnach.
    Aon lá amháin tháinig buachall chuighe agus dúbhairt sé leis go raghadh sé féin ag triall ar an airgeadh do ach a leath a thabhairt do féin. Do dúbhairt an feirmóir leis go h-áiseach go dtabharthach. Annsan do fuair an bhuachaill capall an fheirmóra agus dtimhig sé ag triall ar an airgeadh. Nuair a tháinig sé chómh fada le h-Eamon do stop Eamon é agus d'fiarraidh sé do cá raibh sé ag dul. Dúbhairt an buachaill leis go raibh sé ag dul an bannch ag triall ar airgeadh. Dúbhairt Eamon leis gan gabháilt tarais féin nuair a bheadh sé ag teacht, gan roinnt don airgheadh do thabhairt do agus dúbhairt an buachaill ná geóbhadh.
    Dtimig an buachaill ar annsan agus níor dhein sé
    Seamus Ruiseál