School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

Tá lios i nDoire an Tóchair.

Tá lios i nDoire an Tóchair. Fadó do bhíodh comhgar mór ag leanbhaí an Leasa Bhuidhe ag teacht ar sgoil fé mar atá anois ag gabháil thar an lios so.
    Maidin nuair a bhíodar ag teacht ar sgoil do tháinig bean amach as an lios agus do ghlaoidh sí ar chailín bheag chun dul isteach. Do chuaidh an cailín beag isteach agus do coimeádadh í ar feadh an lae ag tabhairt aire do leanbh.
    Nuair a bhí na sgoláirí ag dul abhaile, d'imthig an cailín bean in éinfeacht leo agus dubhairt bean an leasa léi gan pioc a rádh le h-aoinne mar gheall ar an gcuma gur chaith sí an lá.
    Bhí an sgeul so ar siubhal ar feadh tamaill mhaith chun gur fhiafruig an mhaighistreás de mháthair an chailín cad na thaobh ná raibh sí ag teacht ar sgoil. Dubhairt an mháthair
    Máighréad Bean Liam Mhic Sheáin
    Cathair Daithí, Co. Cork