School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    is ainm don máistir a bhí ag múineadh ann.do mhúin sé Gaedhluinn, Laidin, Gréigis agua Béarla ann. File bínn do beadh é agus do chum sé alán amhrán. Do chum sé amhrán breagh mar gheall ar oíche a bhí sé ag súil ar bruach na Laoí.
    Is é Sean an fear a mhúin Domhnall O Conall. Do bhí aintín Domhnaill pósta i gCloc-Adhnad agus tháinig Domhnall chun comhnuighthe leí. Tá Sean féin curtha fé brath an úir i roilg Dún-dá-radharc ar mullach a eirigheann ós cionn an laoí.
    Tá dá tobar beannuighthe leis i gCloch-Adhnadh. Is le naomh Laictín iad. Ní raibh fhios ag aoinne go rabhadar ann go dtí timpeall caogadh bliain ó shoin.Do bhí bean thíar i Réidh-na-nDoirí agus do bhí an bean bocht dall agus oíche amháin do deineadh taidhbhreamh di go raibh na tobaireacha beannuighthe san in áit áirighthe i gCloch-Adhnadh. D’Innis sí dá mhuinntir é agus chuadar agus fuaradar íad díreach san áit na dubhairt sí. Comh luath agus fuaradar na tobaireacha do tháinig an radharc thar nais go dtí an bean.
    Tá deanamh ar nós aghaid duine ar an dá tobair. Tá
    Cloch Eidhneach, Co. Cork