School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (no title) (continued)

Bhí triúr dritheár ann fadó agus ní raibh riamh aon triúr ba mó cion ar a ceile ná iad.

(continued from previous page)
    "Bréid" arsan chéad bhean "Plainín" arsan dara bean agus thosnuigradar ar bréire bagartha agus bé críoc an sgeil go rabhadar ar mhulaighe ceann ar a chéile.
    Bí duine des na fearaibh ag éisteacht leó. Isteach leis go dtí an tig agus píce trimbeann na láim aige. "Cad é an diabhac so anois orraib" ar seisean ag sádh an píce tríd an olnadh [?] agus chuir sé do corp lár na teine é.
    Cadh a beadh istig ann na an dhiabhal ach má bhí nior bfada an mhoill air an dorus amach do chuir de agus dha shórt deabaidh air.
    Do bhuail sé go tig an t-sagairt ar dul thar nais do. Dfhiafruig an sagart do conus deirig leis. "Im briathar" ar seisean ná fuaireas riamh mo dhóitin in aon ait ar ghabhas gur casadh cadhtorra siúd mé agus tá súil agam gur fada airís go mbearfhaid a leithéid de chruadhtan orm agus d'inis sé dho an sgeul ó thúis go deire.
    Nell Ní Fhianactha
    Ceann Eich, Co. Chiarraí