School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Cistí Óir i bhFolach

Uair amháin bhí fear i gCaladh, agus bhí a lán saidhbhris aige.

Uair ámhain bhí fear i gCalaidh, agus bhí a lán saidhbhris aige. Lá amháín déirigh sé an tinn le slaighdán, agus bhí fhios aige go bfuigeadh sé bás. D'imthigh sé amach go dtí páirc, agus do rinne sé poll mór, agus dhó chuir sé an t-airgead síos ann.
    Annsin dhó chuir sé cat draoideachta ag cosaint an t-saidhbris. Ridire na Cleire dhó b'ainm dhó, agus nuair a fuair sé bás bhí fhíos ag na daoine go raibh an t-airgead i dtaicge aige.
    Lá amháin chuaidh fear amach, agus dhó chrom sé ag obair mhór thimpeall an chrann, acht nuair thainig sé go dtí an crann mhór níor bféidir lei an corcan a tógbhail, agus dhó ríth sé go dtí a theach, agus chuir sé fhíos ar a dhéabrathair chun teacht leis.
    Nuair tháinig siad go dtí an