School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Uair amháin bhí fear dárbh ainm dó Domhnall Bán in a chomhnuidhe i Sraithin. Fear an bhocht do bheadh é. Ní raibh aige ach teach beag agus páirc bheag.
    Oidhche amháin bhí brionglóid aige go raibh bosca óir faoi chrann ubhall ins an bpáirc bhig. Chonnaic Domhnall ins an mbrionglóid an crann go raibh an t- ór faoi.
    D'eirigh sé go rai luath an mhaidin in a sin agus chuaidh sé go dtí an pháirc bheag ach ní raibh fhios aige cé'n crann a raibh an t - ór faoi.
    Thosuigh sé ag romhar faoi'n gcéad chrann ach ní bhfuair sé an saishbhreas. Annsion thosuigh sé ag romhar faoin gcéad chrann eille, ach ní bhfuair sé ann e ach oiread. Bhí sé ag romhar lá in dhiaidh lae go raibh gach crann ins an bpáirc bhig romhartha aige ach ní bhfuair sé an t -ór.
    Bhí sé an bhrónach annsin. Gach lá a théigeadh séamach bhíodh na cómhursa ag gáire
    Máire Ní Mhóráin