School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. An Maor agus an Caora Bán
    Fadó shoin bhí maor ag obair do dhuine uasal agus níor innis sé aon bhréag ariamh.
    Thainig bean go dtí an duine uasal lá amháin agus chur sí cúig punt déag leis go n-innseochadh an maor bréag. Cuir an duine uasal cúig punt déag dise nach n-innseochadh sé bréag.
    Chuaidh an bean go dtí an maor lá ar na mháireach agus diarr sí an caora bhán air agus go dtuibharfhadh sí cúig céad phunt dó air. Dubhairt sé nach dtiubharfhadh, nach bféadfhadh sé dul abhaile ag a mhaighistir dá dtugadh sí uaidh an caora bán.
    Nuair a thainig an maor abhaile an tráthnóna sin dfhiafhruigh an maighistir dó an raibh na caoirigh uilig aige. Dubhairt sé go raibh acht go dtainig bean aige agus gur iarr sí an caora bá air agus nár thug sé dí é. An dara lá thainig an bean arís agus geall sí dó go dtiubharfhadh sí ocht gcéad punt dó ar an gcaora bán. Dubhairt sé nach bféadfhadh sé dul abhaile gan é agus níor thug sé dí é. Nuair a thainig sé abhaile sa tráthnóna dfhiafhruigh an maighistir dó an raibh na caoirigh uilig aige. Dubhairt sé go raibh acht gus thainig an bhean ceadna indiu agus gur iarr sí an caora bán air agus níor thug sé dí í.
    An triomhadh lá thainig sí féin agus an inghean. Dubhairt sí go dtiubharfhadh sí an inghean le pósadh
    Eiblin Ni Corduibh
    Micheál O Corduibh