School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. Na Tighearna Talaimh
    Bhí tighearna talamh ann darbh ainm Burnach agus bhí sé an chruaidh ar na daoine. Bhíodh daoine aige ag obair inaisce agus caitheadh siad a gcuid bidhe féin a bheith leó agus an cíos a íoc chomh maith le sin. Muna n-iocfhadh siad an cíos cuirfheadh sé amach as a gcuid seilbh iad agus bheirfheadh se an talamh do daoine eile. Bhí a mhac ina tighearna chomh maith agus bhí an nós ceadna aige. Seoirse Burnach dob ainm dó. Díbir sé cupla daoine as a gcuid seilbh, mac Seán Breathnach agus Seamus Brógán agus beigin dhóibh dhul go Mericeá chun a slí beatha a shaothradh dóibh féin. Ní raibh meas ar bith ag na daoine air mar Protastúnaigh dob eadh na Burnaigh agus Caithlicigh dob eadh na daoine go léir a bhí ina dhuithche.
    Is i Ros-Dúbh a bhí na Burnaigh ina gcomhnuidhe agus tá siad curtha i dteampall sa Ros-Dubh. Ta a gcrosa le feiceál sa Ros go fóill.
    An Tighearna Talamh.
    Bhí tighearna talamh uair amháin i gCaislíona agus Pámarach dob airm dó. Bhí sé go measardha maith do na daoine. Bhí
    Caitlín Ní Graith
    Maire Bean Uí Graith