School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. (continued from previous page)
    luaith é chun bácáil. Mothaigh MacMánach an méid sin go léir agus déirigh sé amach sa gcisteanach. “Sé an cás céadhna é” arsa seisean “ní thig liom codhladh acht innseóchad sgéal díbh. Thosaigh sé air. “Bhí me fhéin agus aon-dhéag comradaitdhthe ann uair amháin”. Arsa seisean. “Fan go bfeicidh sibh. Rug sé ar an tslugh agus thosaigh sé ag tarraint líne anseo agus líne annsúd ná go raibh aon-dhéag líne tarraingte aige treasna an cáca a bhí fe’n luaith agus annsin arsa seisean thosaigh bruidhin agus eacrann ag teacht eadrainn agus ar deireadh rinne muid fudar-fadar de mar seo agus rinne sé fudar-fadar de’n cáca leis an tslugh.
    Bhí an Giolla bocht brónach go leór agus fuair sé bás an nóiméit sin le hocras. Nuair a chonnaic a bhean go raibh sé marbh déag sí fhéin agus mhair MacMánach agus a comrádaidhe socar sásta as sin amach.
  2. Tomhaiseanna
    (1) Droicheadh ar loch gan adhmud na cloch.