School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. (continued from previous page)
    sí go bfuigheadh sé faill orra agus annsin marbhuigh se iad mar is bréag a bhí siad ag insint ó thús.
    Annsin chuaidh sé féin agus a bhean abhaile agus bhí fleadh acu a mhair seacht lá agus seacht n-oidhche.
  2. An Leon Feargach
    Bhí fathach ina comhnuidhe i bPorturlainn uair amháin agus ba é an tainm a tugadh air ná “An León Feargach”. Sé an fáth gur tugadh an t-ainm sin air ná go raibh ceann leómhan air agus ceithre cos agus tri lámh.
    Ní bhíodh sé sáite muna bfuigheadh sé triúr daoine le nithe i gcóir a bhricfeasta seisear sa tráthnóna agus deicneabhar san oiodhche sula dteigheadh sé a codladh.
    Bhí sé ráidhte nach raibh aige acht cuisle amháin agus go raibh táirne sáidhte isteach ann agus dá dtuigfidh amac an táirne sin go bhfuigheadh an fathach bás.
    Bhí cailín draoidheachta ina comhnuidhe san áit agus cheap sí draoidheacht a chur air acht mhothaigh seisean sin agus d’fógair seisean draoidheacht a chur uirthi-san.
    Acht connaic sise é ina shuidhe le h-ais an fhairrge lá amhain
    Caitlín Ní Graith