School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

ar an dtalamh agus tá an sconnsa sin agus a teach ann go fóil.
    Chaitheadh gach duine ceithre lá déag oibre a thabhairt do'n mBinghamach gach bliain, agus pe' bith oibre bheadh ar siubhal agat h-éin a fhágaint. Ní gheobhfá tada ar a shon agus ní mór an cothú a gheóbhfá - sgadán nó braon bainne géar agus lumpers [cineál fataí], agus ní bheadh cead agat a dhul isteach sa teach cor a bith. Thiocfadh sé un a tighe agat agus Carolín agus fuip leis agus níor mhór duit dul leis. In a cheann sin chaitheá muiniú maith a bheith ort - Máighistir nó Tighearna a thabhairt air agus dul ar leath-ghlúin nuair a bheadh tú a beannú dhó.
    Níl fios fairnéis ar aon Binghamach in Iorrus indiu ach fear amháin atá i nDubhloch - Donnchadh Bingham agus tá sé sin in aoíst anois.
  2. Bhí sean bhean i mBeannchor Iorruis agus nuair a bhíodh a cosa nigthe aici, thóigfeadh sí sméarthóid dearg as a teine agus chuireadh sí isteach san uisce salach e roimh é chaitheamh amach. D'abrodh sí paidir éicint le linn di sin a dhéanamh.
    Eoghan Ó Suilleabháin
    Killaha West, Co. Kerry