School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Eolas faoí na bhFranncach a tháinic isteach i gCuan Chill Allaidh um 1798.
    Ins an am sin ní raibh salann ar bith le fághail ar an dtaobh seo go Cill Allaidh dá dteastuí sé uait. Nuair a bheadh salann a teastáil ó bhuc mór éicínt gheóbhfadh sé fear go mbeadh capall aige agus thabharfaid sé págh dhó an salann a thabhairt 'uige. Ní raibh bóthar ar bith ann an uair úd.
    Do thárla go raibh salann a teastáil ó ceathrar boc mór a bhí in a gcómhnuidhe ar pharaíste na Cille Móire. B'íad an ceathrar ná
    Criostóir Crúmpa, Riocárd Ó Giobúin,
    Liam Elefort {?} agus Tomás Nais.
    Fuair siad triúr fear déag ar pharáiste na Cille Móire, agus chuir siad síos go Cill Allaidh iad le h-aghaidh a tsalainn. Fuair siad síos leis na capaill agus ní raibh cuimhniú ar bith aca ar céard a bhí rómpa. Fuair siad isteach i dteach a' Ghabha chon croíthí a chur faoí na capaill. Bhí fhios ag a' ngabha go raibh na
    Pádraic Ó Ciaráin
    Dumha Locha, Co. Mayo