School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Cistí óir i bfolach
    Tá poll ar bharra an chnoic go ngloadtar "Ceann" air agus tá sé caogad troighthe ag dul síos insan talamh. Tá sé ráite riamh gur chuir na daoine fadó ór agus rudí eile isteach ann. Tá starghre déanta de chré ag dul síos ann. An lá is breaghtha sa bhliain bíonn gála gaoithe ag teacht aníos as an bpoll; agus is deáthrach le deatach é ag teacht an poll aníos. Thosnuig daoine ag deanamh poill sa talamh ag lorg an oir, ach níor eirig leo, mar bhí cnámha agus clocha insan talamh. Tá an tór ann fos, agus ní fhéadfidh éinne é fhagháil. Domnail breathnach a maireann i dTír Uachtrach - breanndan, Co Ciarraidhe. do innis dhom an sgeal so. Tá sé 78 bliana d'aois.
    Albert breathnach (rg a cúig)
    Albert Breathnach