School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Tá sé ráidhte ag na sean daoine go bhfuil corcán óir i bhfolach i bpáirc le Tomás ó' Muineacháin ó Muir-a-gán agus deirtear go bhfuil cat mór fíaidh ag tabhairt aire do. Tá liosachán beag ann agus deirtear gur istig annsan atá an corcán óir. "Fearainn a' phúca" a glaoidhtear ar an bpairc. Bhí daoine ag maireactaint inaice na h-áite sin fadó agus maidean amáin bhí fear an tighe ag eirighe agus d'feach sé amach an fhuinneóg agus chonnaic sé bean na suidhe i lár an liosacháin agus beartán brosna aici agus bhí sé ann ar fead neómat agus annsan dithmig sé. Deirtear gur na daoine maithe atá na gcómhnuidhe ann.
    Eibhlín Ní Shuileabháin