School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. San teóra atá idir Chnoc Bhreánain agus paróiste Mórach tá cnoc ann agus glaodann siad "Fuithir na Manach," air. Deir siad go mbíodh na sagairt ag léigeamh an Aifrinn ann fadó i Aimsir na Géirleanamha. Tá leac mhór ann go nglaoidís "Leac na h-Altórach" uirthi. Fadó bhíodh Aifreann á léigheamh i dTír Bhruin i bpairc le Mícheál Ó Cnochubhair go bhfuil carraig mhór ann go nglaotar "Carraig an Aifrinn" uirthe, agus bhí pruaseanna inaice na carraige 'na dtéigheadh 'na sagairt i bfólach ón dtóir ionnta. Lá amháin nuair bhí sagart ag léigheamh an Aifrinn do chonnaic na daoine na saighdiúirí agus na gadair ag teacht. Dúbhairt an sagairt leis na daoine gan corruige. Dhein sé fíor na croise ós cómhair na ngadar amach. Cad a léimfeadh amach as poll a bhí sa phairc ach trí molthacháin. As go bhráth leo agus na gadair na ndiaidh. Do baisteadh "Tobar na Molt" ar an áit ó shoin. Inaice Árd Fhearta atá sé. Is anamh a leigeadh na sagairt an Aifreann ins an tighthib. Is ins na cnochaibh agus caoillte is mó a léighidís é. Bíod mórán airgid air cheann sagairt an uair sin.
    (Fuaireas é seo óm athair atá 49 bliana d'aois. Cualaidh sé é ón a mhathair féin atá marbh anois)
    Cáit Ní Mhuirchearthaigh