School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (no title) (continued)

Bhí figdeóir i Muinge Dhúda gur b'ainm do Sean na Muinge agus ní raibh aoinne na theannta.

beile bídh ar aon bhórd go bfeicfheadh se triúr cómh olc leo.
    Bhí se ag cur de agus lá des na laetheantaibh. Bhuail sé ar tig, nuair a chúaidh sé chun na tíge is amhlaidh do bhí fear inairde ar an dtig agus téad as cheann seana bhoin aige. Bhí seana bhean agus í ag gabháil ar an mbó d'iarraidh í chúir ináirde ar an dtig cómh maith, "Cad é sin dhá dhéanamh agaibh?" ar seisean, "Tá mórán féir ináirde annso." ar san fear eile leis. "Ghera, nach furaisde é sin a ghearradh agus é thabhairt don seanna bhódóig" "Ó ambasa" arsa an t-seana bhean, "Nár thuigeamar ríam é sin". Chuaidh Seán ináirde ann é féin. Gheárr sé an feur. Is chaith anúas chun na seana bodhaig é. "Sin beirt Fachta agam", ar seisean.
    D'imthig se air natha san, bhí sé ag cur de go bfeacha sé bean ináirde ar simné. Chuaidh sé isteach agus is amhlaidh a bhí seana chapall istig agus é ag fear agus é ar adastar aige. Is amhlaidh bhíodhar d'iarraidh an capall
    a chuir súas an simné mar bhí march ar churip an chapaill. Dubhairt duine éigin leo dá gcuirfhidís sú sa mharc go gceasóchadh sé é "Ó nach furaisde é sin a dhéanamh" ar seisean airís. Chuaidh sé agus thug sé leis ladhar den t-sú agus bhúail se ar churip an chapaill é. Seadh dfág sé annsan íad. B' "Sin beirt eile factha agam ar seisean bhailibh sé leis agus bhí sé amuich
    AT1450: Clever Elsie
    Noel Ní Siocfradha