School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    talmhain ag boga, agus eagla rómpa, agus na ndíaidh ortha nídh nár bh'iongnadh, mar bhí na feirmeóirí ag seasamh go dlúth le chéile. Dá bhrígh sin ní raibh eagla ar feirmeóir a inghean a cur annso ná annsúd, agus ba muinteardha le chéile iad na riamh roimhe sin.
    Tháinig sonas agus suairceas ar an saoghal. Bhíodh rinnce ar gach cros-bothar, agus i dtigthibh na bhfeirmeóirí. Do thuig na tuismuighteóirí go raibh eagcóir acu á déanamh ar a n-ingeanaca, agus do dheineadar beart dá réir cómh fada, agus bhí sé ar a gcumas. Ní bhead cailín ar an mbaile ná bead pósta timcheall cúig bliadhna ficead d'aois. Níor lean an sean nós beith ag aighneas, agus ag conspóid le na céile, agus núair a bíodh pósadh ann ba phósadh flaitheamhail é agus thagad buachaillí ann a comhnaidheac i bhfad ó bhaile, agus iad déanta suas i mbréagríocht le tuighe feistighthe timcheall i gciúm agus a gcínn, agus isiad a dheineadh sult, agus greann don pósadh.
    Is minic a luíghead duine do bhuachailli na mbreagriocht a súil ar cailín deas éigin a bhead ag an bpósadh agus fé ceann bliana do bhead sé mar sgeul nuadh go raibh an cailín seo nó an
    Nóra Ní Chróinín
    Seanbhaile Sheáin, Co. Cork