School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Bhí fear ann fadó agus Pádraig de Brúm an t-ainm do bhí air. Bhí sé in-a chomhnuidhe i gCnoc na Coille. Gach uair a théigheadh sé go Béal Easa bhíodh sé ar meisge. Lá amháin chuaidh sé go Béal Easa agus bhí trucall agus capall aige.
    Nuair a bhí sé ag dul abhaile thuit sé in-a chodladh ins an dtrucall. Bhí beirt bhuachaill dárbh ainm dóibh Pádraig ó Gabhna agus Pádraig Devaney. Bídís i gcomhnuide af imirt cleas.
    Nuair a chonnaic siad Pádraig ins an dtruchall agus é in-a chodladh dubhradar leo féin go mbainfidís an capall de'n trucall agus go gcuirfidís tacaí faoi'n dtrucall. Nuair a dhúisigh Pádraig leim sé amach as an dtrucall. Bhí sé ag dul abhaile nuair a chas sagart leis. Ar seisean leis an sagart. "An mise Pádraig de Brún?" "Nil fhios agam ar an sagart." "Má's mise Pádraig de Brún chaill me capall. Munar mise Pádraig de Brún fuair me trucall."
    Máire Ní Colmáin
    Corlummin, Co. Mayo