School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. (continued from previous page)
    bhaile. Bhí an gabhar agus an bhó ins an tigh léi. Shuidhe sí ar an t-iarta agus nuair a bhí sí ag tuitim na codhladh thosuigh sí ag sméideamh. Bhí an ghabhar ag féachaint uirthí ar feadh i bhfad agus sa deire léim sí. Thosuigh sí ag bualadh an cailín go dtí go raibh sí beagnach marbh. Nuair tháinigh an mháthair abhaile fuair sí an cailín beagnach marbh. Chuir sí í isteach san leabha agus fuair sí biseach cúpla lá in a dhiaidh sin. Nuair d'innis sí an sgéal do'n mháthair thosuigh sí ag gáiridhe agus dúbhairt sí gur cheap an ghabhar go raibh sí ag maghadh faoi nuair thosuigh sí ag sméideamh

Bhíodh na h-aontuithe ins na bailte móra fadó.

Bhíodh na h-aontuithe ins na bailte móra fadó. Thiochfadh ceannuightheoiri ó thigh go tigh ag ceannach stoch agus muc agus gach rud a gheobhfadh siad le ceannac. Bhí pairc specialta ag na daoine cun na mbó a coingeall ann. Thios ag an muillean a bhí an phairch i mBéal Easa.
    Fadó nuair a dhíolfadh duine bó no gamhain geobhfadh siad eirneist coroin no leathcoroin. Bhíodh cuig sean aonaigh san mbliain agus seacht n-aonach nuadh. Aonach an mhaith a bhíodh ins an sean aonac. Bhíodh alan daoine ann agus bhíodh stoch agus gach sórt ann. Ní bhíodh móran maitheas ins na aontuighthe mar ní bhíodh móran a[...]
        1. trade
    Máire Úna Nic Aodha