School: An Cuimín (roll number 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. Leagfaidhe an tábla agus gnidhfidhe tae. Bhéadh corróg luachra amuigh. Rachaidh fear an toighe amach agus nuair a bhéas sé ag teacht leis an chorróig, béidh muinntir an toighe ag urnuighthe.
    Déirfidh sé: "Gabhaigidh ar bhur nglúnaibh, foscailigidh bhur súile agus leigigidh isteach Brighid."
    Déirfidh siadsan istoigh: "'Sé beatha, 'sé beatha." Déirfidh siad seo trí h-uaire agus tiocfaidh seisean isteach 'na dtrí gcoiscéim.
    Fágfaidh sé an chorróg faoi an tábla ar a bhfuil an tae air. Ólfaidh siad uilig an tae agus toiseochaidh siad go h-uile ag deunamh na gcros annsin.
    Fágthar iad ar feadh trí lá sul a gcuirfidhe suas iad. Chuirfidhe uisge coisreactha ortha i gcoinn na dtrí lá agus chuirfidhe i n-áirde iad.
    Tháirneochadh cuid aca feag amach agus chuirfeadh siad trasna ar a gceann é le tinneas cinn a léigheas.
    Anna Ní Laodhóg
    Cloghan, Co. Donegal