School: An Cuimín (roll number 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. Seo tobar beannuighthe atá i gceanntar de Pharoiste an Chill Taobhoige ar a dtugtar an Tóin-Dubh. Níl na daoine ar aon intinn fa mar fuair sé an t-ainm acht seo sgeal amhain fá dtaoibh de:-
    Bhíodh Manaigh ag dhul ó Leitir Ceanainn go Dún na nGáll ins an t-sean am. Ní rabh bealaigh mora ar bith ann 'san am acht thigeadh siad trasna(?) na gcnoc.
    Bhí na saighdiúirí dearga ins an tír 'san am agus lá amháin a bhí sagart ag teacht ó Leitir Ceanainn leis féin agus chrom sé ag an tobar seo le deoch a ól. Shuidh sé annsin ag deanamh a sgrístghe agus nuair a d'amharc sé suas bhí na saighdiúirí dearga ar an árdan(?) o's a cheann.
    Thug an sagart amach a (?)abín agus thoisigh sé ag urnuighe. Ní thiocfadh leis na saighdiúirí aon dadaidh a fheicealt ann ach cuid mhór Aingil thart fa'n tobar. Bhuail eagla na saighdiúirí agus d'imthigh siad. Shiubhail an t-sagart leis annsin agus ní thainic aon dadaidh ar níos mo.
    Choisreag an t-sagart an tobar agus tá muinghín mhór ag na daoine as ó shoin. Léigheasadh cuid mhór daoine ann agus "Lá Bealtaine" achan bhliadhain bíonn turas go dtí an tobar agus thig na sluaighte daoine ann as gach ceárn de'n chonndae. Bhí fear beo i dteach ag taobh an tobair, duine sannta a bhí ann agus shíl
    Anna Ní Bhaoghaill
    Cloghan, Co. Donegal