School: Kenmare (B.) (roll number 2849)

Kenmare, Co. Kerry
Teachers:
Eoghan Ó Súilleabháin Liam Mac Cuisín

1. Smaoineadh an Bhreithimh.
    Bhí beirt dritheár ina gcómhnuidhe le chéile uair, agus mar a thárluigheann go minic, bhí an bheirt ana dheallramhach len' a chéile Is ar éigin a aithneochthá duine thar an duine eile. Bhí paiste beag talmhan aca agus chaithidís a saoghal go léir ag obair ann. Chuireadar paircín coirce an bhliain seo agus gach maidin nuair a eirighidís deireadh Seán le Tadhg "Buail síos, a Thaidhg ar eagla go mbeadh aon rud istig in ár bpáircín coirce".
    Maidin amháin nuair a chuaidh Tadhg síos cad a chífeadh sé acht ba le duine de's na cómhursain ag ithe an gheamair. Dhera, h-anam an riabhach! Bhuail taom feirge é. Rug sé ar an speil a bhí le taobh an chlaoidhe agus le h-aon bhuille amháin bhain sé an ceann di.
    Cúpla lá inadhiaidh sin gabhadh Tadhg bocht Tugadh ós cómhair an bhreithimh é. Daoradh chun a chrochta é gan aon mhoill mar b'shin an dlighe a bhí ann an uair sin. "Ach'" ars'an breitheamh "tabharfaidh mé seans duit chun tú féin a shaoradh. Cuirfidh mé dhá cheist chughat agus má bhíonn tú indan iad do fhreagairt sgaoilfidh mé leat".
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Donnchadh Magh Ghloinn