School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    sé ionghna ar gach duine chonnaic é. Do imthig an scéal ar fuaid na dúiche gur b’iad na daoine maithe a buail poc air i dtaobh aon bhainnt a bheith aige leis an gcathair ,agus is mó an uair sin a creid é agus creideann chuid aca fós é.
    Cuireadh sa leabaidh an fear bocht, tugadh deoch maith teith dó,agus nuair d’imthig an fuacht as a chnámha, tháinig a béal thar nais mar ba cheart dó bheith. Níor leigheas san na daoine a chreid gur b’iad na daoine maithe a shin lámh chuige.
    Tighthe cinn tuighe bhí sa baile so céad bliadhan o shoin. Deintí na fallaí le cloca agus droch mairtaol, cré na páirce. Do shíl na seandaoine gur tíórma é seo ná mairtaol, aoil agus gainmhidhe mar go súghadh sé an t-uisce níos fear, ach ní raibh aon greim aige ar na cloca, agus níor seasaimh na tighthe seo ró fhada. Adhmad guise a baineadh sa portach a cuireadh mar ceann ortha. Cuireadh taghbháin treasna na rachtaí chun iad a choiméad le céile, agus anúas ar an adhmad chuireadh sgraith mór de croiceann an tailimh cun greim a choiméad ar na sgoilb a chuirtí
    An Lios Buí Mór, Co. Cork
    Peig Ní Bhuachalla