School: Ros Dubh (roll number 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

dtáinig sé abhaile.
    (3) Bhí sagart paráiste ina chomhnuidhe sa bparáiste seo uair amháin, agus bhí sé i ndán a phíopa a lasadh le na mhéar. Ní raibh air acht a mhéar a sháthadh síos ina phíopa agus bhí an tobac lasta. Bhí se indán siubhal ar bharr an uisge chomh maith. Deirtear gur shiubhal sé treasna an calaidh cúpla uair.
    (4) Bhí fear ina chomhnuidhe i nGleann-na-Muaidhe agus ba é an tainm a bhí air ná Micheál Ó Rúadháin agus diompruigh sé mala plúr ar a dhruim ó Bhéal-an-Átha agus bhí sé abhaile roimh an oidhche.
    (5) Bhí fear ina chomhnuidhe i Sraith-an-tSeagail agus ba é an tainm a bhí air ná Tomás Ó Gearbháin. Lá amháin bhí sé ag teacht anuas ó Gleann-na-Muaidhe agus chonnaic sé sgata fear i bhfad istigh uaidh ar an mbogach agus iad ar a ndícheall ag tarraingt cnampán as poll mhór. Glaodh siad air agus chuaidh sé chomh fada leo. Ní ndearna sé tada acht breith ar an gcnampán agus é á chur ar a dhruim agus ní dhearna a sgíth