School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    bun agus troigh amháin in a bhárr. Tá sé troiche bliadhain ó déanadh é. 'Siad na gléasanna atá ann an clúid, an hannla agus an gligire - gleagaire. Cuirtear an hannla isteach i bpoll beag ar taobh na cuinneoige agus isteach i bpoll eile san gligire-gleagaire agus castar thart é agus déanann sé sin an maistir.
    San Geimhreadh is féidir an maistreadh a dhéanamh i gceann deich noimheadh agus tímcheall le leath uair a cluig san Samhradh. Dá dtiochfhadh duine isteach sa teach nuair a bheadh bean a' tighe ag déanamh maistreadh caithfheadh sé cúpla greas a bhaint as an hannla ar eagla go mbainfheadh sé an t-úachtar de'n bhainne.
  2. Tá cuinneóg againn sa mbhaile. Tá sé déanta cosamhail le fáinne. Tá sé seacht orlach déag o'n mbun to dtí an mbárr agus o'n taobh clé go dtí an taobh dheis. Tugtar an leointe ar an rud a bhíonn ghá
    Crís Ní Choncarra
    Turloughmore Common, Co. Galway