School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Tincéar.
    Is minich a chonnaich mé tincéar agus go deimhin fhéin sganróchadh cuid aca thú leis an gcaoí a bhíonn's orra. Dhá dhonnacht an t-éadach a bhíonn's ar na fir ní bhíonn a leath-oiread ar na mná. Ní bhíonn de' éadach orra ach sean-bhríste a bhíonn's lán le salachar agus dosta na mbotar agus íad chomh stroicíghthe is nach bhféadfhadh aon duine beó na puill a bheadh orra a chomhaireamh. Ní bhíonn bróg ar bith orra ach dhó no trí do phíosaí leathair casta ar a gcosa gun stoca ar bith orra acht a gcuid éadach agus a n-éadan chomh brócach agus cheapfhá nar chuir síad aon deóir uische air ó'n ar rugadh íad.
    Bíonn gruaig mhór, fhada, chasta orra nár chuir síad racha ná cíar le blíadhanta fada ann agus feíasóg an fhaid chéadna leis an ngruaig. Bíonn cáirr agus caiple ag an gcuid is mo aca le h-iad iomchur ó áit go háit le na gcuid sáspain a dhíol. Bíonn na fir ag imtheacht ó theach go teach ag iarraidh raganna ná airgid ar na sáspain agus na mná ag
      1. people by social grouping
    P. O Corraidhín