School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Bhí bean ann fadó agus bhí triúr inghean aice. Bhí garraidhe cabáiste in aice an tighe aca agus bhíodh sé dá ghoid uatha. Dúbhairt an chéad inghean go dtiocfadh sí dá fhaire. Thug sí feac láidhe léithe agus shuidh sí fá bhun cruach féir a bhí ins an ngarraidhe. Is gearr a bhí sí ann nuair a tháinig an fathach. Tarraing sí an feac laidhe ar agus bhuail sí sa druim é.
    Greamuigh an fheac láidhe de dhruim an fhathach agus greamuigh lámha an chailín den fheac. Thug an fathach don doman soir í. Theasbáin sé chuile seomra sa teach dí acht an seómra seo. Nuair a fuair sí an fathach imthig dosgail sí an seomra agus bhí sé lár le cloigne daoire leag sí a méar ar ceann aca agus ghreamuigh an fhuil dí
    Pádhraic Ó Corraidín