School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Tá roilig annseo againn san Tráigh Bhán Tá sgonsa mór cearnógach timceall na roilige. Tá tuambha mór san roilig agus sé an tainm ata air Máire Ní Dhomhnall, a cuireadh ins san roilig seo sa bhlian 1933. Sí a highnean Caith Ní Dhomhnall a chur an tuambha sin ar a máthair. Díoc sí suas le dhá phúnta déag an ar [?] leac mhór sin Tá déanamh crois ar an tuambha. Nuair a chualadh an cailín sin go raibh a máthair go dona mar bhí an Cailín Cáit Ní Dhomhnall i Mericá nuair a chualadh sí sin tháinig sí abhaile go hÉirinn ar fatchíos go gcáillfí í. Ní raibh sí acht coighcís sa mbaile nuair a cailleadh a máthair.
    Chur sise tuambha uirrthí. Is in Americá a saothruigh sí an tairgead. Maireann Cáit fós mhar phós sí bliadhain agus dhá mhí tar éis dhá máthair bás fághail. Tá sí ceithre bliadhna agus deich mí pósta. Tá tuambhaí eile san roilig seachus iad sin. Tá suas le ocht gcinn uilig ann. Tá croseanna
    Áine Breathnach