School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Bíonn cuinneóg ag na daoine san áit seo acht ní bhíonn sé acht ag na daoine a mbíonn flúirse bainne aca. Cuinneóg a thugann na daoine atá san áir seo ae chuigeann. Bíonn sé trí troigh go leith ar aoirde agus tuairim's dhá throigh nó mar sin leitheadh siad na mná a dhéanann an maistire, seo é an tainm thugann siad ar an im a bhárr agus bainne Géar a thugann siad ar an mbainne a bhíonn's san gcuinneóg tar éis an tim a thógáil.
    Tógann siad an t-im le fó-chupán. Má thagann aon duine isteach le linn na ndaoine a beith ag déanamh an mhaistire tugann siad congnamh do'n mnaoí. Nuair a bíonn's siad ag dul ag déanamh maistire cuireann siad miochóid faoí an gcuinneóg. Dhéanann na daoine maistire uair sa tseachtmhaine ins san Samhradh acht san nGeimhreadh ní dheineann siad mórán maistire. Bíonn na mná leath-uair ag deanamh maistire. Oibrigheann na lámha le linn a bheith ag déanamh maistire. Sé an tainm a thugann siad ar an rud a bhíonns ar an gcuinneóg. "Caipín" a thugann siad ar an gclár a mbíonn an poll ann. "Gloine" a thagann ar an maide a bhíonn siad a bhualadh ar an mbainne. Maide cruinn iseadh an "Ghloine" agus maide