School: Breac-Cluain (C.) (roll number 16218)

Brackloon, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Néill

1. Fadó nuair a bhí mo shean-mháthair na cailín óg bhí cailín aimsire ag obair ag feirmeóir in aice léi. Théigeadh sí go dtí an rinnce gach oidhche go bóthar ceithre crosaire agus ní thaghadh sí abhaile go dtí a haon nú a dó a chlog ist oidhche. Oidhche amháin do lean bean bán go dtí an geata í. Chuaigh an cailín isteach agus chuaidh sí na codladh. Ar maidin go moch glaodhadh bean an tighe uirthe agus d'éirigh sí. Bhí sé ana dorca agus do gléas sí an t-asal agus chuaidh sí fé dhéin tobán uisge. Tháinigh sí abhaile agus chonaich sí a máthair. Thuit sí i laige agus nuair d'éirigh sí bhí a máthair imthighthe. Do bhuail sí breóidhte agus chuaidh sí abhaile tháinigh an sagart chúiche agus d'innis sí an sgeal do'n sagart. Thug an sagart léigheas do'n cailín, fuair sí bás mar níor innis sí an sgéal go léir do'n sagart.
    Máire Nic an tSaoir
    Fuaireas é seo ó máthair Séamus Mac an t-Saoir 60 bl.