School: Breac-Cluain (C.) (roll number 16218)

Brackloon, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Néill

1. Bhí fear ann fadó is minic a bhí agus bheadh go deo. Fear bocht canncarach do b'eadh é. Bhí tigh beag ceann tuighe aige ar bhun an chnuic, aon lá amháin chuaidh sé go dtí barr an chnuich. Thainigh ceó mór ar an gcnoc agus chuaidh an fear amú. Do chuairdaigh sé an cnoc ó bhun go barr ach ní fhéadfadh sé a thig fein a bhaint amach. Tar éis tamaill chonaic sé solus i bhfad uaidh, chuaidh sé i dtreó an t-solais mar cheap sé gurbh é a thigh féin a bhí ann, nuair a tháinigh sé go dtí an solas cad a bhí ann ach lios mór. Chuaidh sé isteach agus ní fhuaireadar tásc ná tuairisc air riamh ó shoin.
    Máire Nic an t-Saoir
    Fuaireas é seo o m'athair - Séamus Mac an tSaoir 60 bl.