School: Gleann na gCoileach (roll number 1583)

Glannagilliagh, Co. Kerry
Seán Ó Ríoghbhardáin

1. (continued from previous page)
    braim-fhéir, but being afraid to say so translated it into English as best he could and this is what he said. He iss below in the-off the garden picking- grass
    Síghle Aherne

From M Moriarty Cromane 80YRS
  2. Tá an baile feathrann seo suidhte timcheall dhá mhíle ó'n áit seo, siad na daoine is mó atá 'na gcómhnuidhe san áit seo ná muinntir Raél. Chídhfeá ins leabhar na ráit (?) nách bhfuil aon Reilly ann mar a nglaodhtar anois. 'Sé an sean-ainm a bhí ar an áit seo ná Cnotán-na-nGabhann agus is é an sean-ainm a bhí ar an dream atá na gcómhnuidhe fé láthair ná "The Gownies." Ba léo an cuid is mó de'n talmhan mór tímcheall na h-áite. Tá loch mór fairsing ar thaoibh an bhóthair. Do bé an Tíghearna talmhan a bhí ann na Arthur Dé Molyns (?) agus cheap sé go n-osclóchadh sé muileann i gCill-Orglan, dar bhrígh sin dhein sé chaol uisge ó Gleann-cotain sé sin ó'n Abha Oileán Uachra (?) síos tríd an phortaig agus isteach go dthí an loch Feathrann Tóirín agus ó'n áit sin go dthí Sráid Iochtar an Droicid i gCill-Orglan go dthí seana muileann gur leis fé láthair Mac Uí Stiophán. Tá an seana Aqueduct le feicsint fós
    Languages
    Farrantoreen, Co. Kerry