School: Gleann na gCoileach (roll number 1583)

Glannagilliagh, Co. Kerry

Dob féasach do'n t-saoghal fairsing go léir
    Gur pheachach bhí air stra Magdalen
    Is dá cuirpeacht é a bheatha le léigheamh
    Go dtug sileadh na mbraon Flathais di.
  2. Bhí beirt driotar na gcómhnuide amuigh fe'n dtuath auir amhain. Feirmeoirí ab' ead iad ar aon. Tadhg ab'ainim do duine acu agus Dómhnall ab' ainim do'n duine eile acu. Bhí feirm Taidhg ar an dtaobh thuaidh de'n abainn agus feirm Dhómhnaill ar an dtaobh teas di. Do mharbhuigheadar bhó i gcóir na Nodhlag agus do sócruigeádhár ar an b'fheóil do roinnt na dá leath eadatra. Ar an bfeirm thuaidh iseadh do marbhuigeadar an bhó agus dúbhairt Dómhnall le Tadhg go gcuirfheadh garsún cuige lá ar na mbáíreach chun na coda féín, de'n fheóíl do breith abhaile. Tá go maith arsa Tadhg bheidh sé an cuige, pé uair a thiochfaidh sé. Bhí sin go maith agus ní raibh go h-olc ach do chuaidh an garsún ó thuaidh agus do tug Tadhg leath na fheóla dó, ach níor thug sé faich eile dó. Bhí an garsún sásta agus tháinig sé abhaile. Bhí Dómhnall
      1. poetry
    P. Grady