School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Leac Thiobóid
    Seo leach eile atá inaice leis an Sgoltach. Sé'n sorth leic an leac seo:
    leach mhór fhada shleamhan, agus tá sí an díreach. Lá ámhain bhí fear darbh' ainm Tiobóid inaice leis an leic seo. Tháinich an fear chuige a mharbhuigheadh san dúnmharbhú i Mámtreasna: dárbh' ainm Seán Seoighe. Shuidh an bheirth acu ar bhárr na lice seo. Thosuigh siad ag argóint faoi chaoirigh, agus chaith Sean Seoighe Tioboidh leis an leic seo. Shleamhnaigh Tiobóidh leis an leich no go dtháinich sé go dtí an tíochtar acht níor marbhuigheadh é. Thosuigh Seán Seoighe ag sghaoileadh clocha mora síos in-a dhiaidh. Mar ba mhaith leis a mharbhuigadh. Chuaidh Tiobóidh isteach faoi scailp a bhí ag bun na leice. Mharbhochadh Seán
    Martan Ua Burca
    Páirc an Doire, Co. Mayo